Matkalla hyvään itsetuntoon

"Yksi hyvän itsetunnon avainsanoista on kehittyminen. Kun tiedostaa omat heikkoutensa, voi tehdä jotain sen eteen, että kehittyy tai oppii virheistä sen sijaan, että jäisi tuleen makaamaan", kirjoittaa ensimmäisen vuoden opiskelija nuorten mielenterveyttä tarkastelevassa esseessään.

 Itse­tun­to voi olla mo­nil­le epä­mää­räi­nen kä­si­te. Se saa­te­taan se­koit­taa per­soo­nal­li­suu­teen tai jopa tun­tei­siin. Itse­tun­toon joka ta­pauk­ses­sa liit­tyy enem­män sy­vyyt­tä kuin pin­nal­le päin näyt­tää. Itse­tun­to tar­koit­taa hen­ki­lön nä­ke­mys­tä sii­tä, mil­lai­nen hän itse on. Hyvä itse­tun­to taas tar­koit­taa po­si­tii­vis­ta, mut­ta sil­ti re­a­lis­tis­ta ku­vaa it­ses­tä. Se ei ole sama läpi elä­män ja sii­hen voi vai­kut­taa omal­la toi­min­nal­laan enem­män kuin moni luu­lee. Ke­nen­kään itse­tun­to ei ole mur­tu­ma­ton ja se täy­tyy myös hy­väk­syä. Ju­tun juju pii­lee­kin sii­nä, osaa­ko pi­tää it­sen­sä ka­sas­sa, vaik­ka itse­tun­to mur­tui­si ja sen jäl­keen vie­lä ka­sa­ta itse­tun­non en­ti­seen kuo­siin­sa. Hyvä itse­tun­to ei siis ole mi­kään kai­ken pa­han tor­ju­va haar­nis­ka, vaan en­nem­min­kin kyky koh­da­ta ja hy­väk­syä hyök­kää­vä paha. 

Hyvä itse­tun­to ei tar­koi­ta kui­ten­kaan pel­käs­tään sitä, että tun­tee ole­van­sa hyvä ih­mi­nen. Ei lai­sin­kaan. Hyvä itse­tun­to vaa­tii, että to­del­la tun­net it­se­si, tie­dät kuka olet ja että hy­väk­syt myös huo­not puo­le­si.  Omat heik­kou­det ja huo­not puo­let täy­tyy hy­väk­syä, mut­ta nii­den van­gik­si ei saa jää­dä. Mie­li ry:n ar­tik­ke­lis­sa Hyvä itse­tun­to on op­ti­mis­tis­ta re­a­lis­mia (mie­li.fi. 18.12.2020) on an­net­tu erin­o­mai­nen  esi­merk­ki täs­tä van­gik­si jää­mi­ses­tä: ”Se ei tar­koi­ta se­lit­te­lyä tyy­liin: ’No, kun minä olen tällai­nen enkä voi it­sel­le­ni mitään.’ Re­a­lis­ti­seen oma­ku­vaan ja hyvään itse­ar­vos­tuk­seen liit­tyy pyr­ki­mys ke­hit­tyä ja teh­dä par­haan­sa”, ar­tik­ke­lis­sa to­de­taan. Edel­lä ku­va­tun esi­mer­kin ta­pai­nen aja­tus­mal­li ei tule edis­tä­mään yk­si­lön itse­tun­toa mi­ten­kään. Ajat­te­len, että yksi hy­vän itse­tun­non avain­sa­nois­ta on ke­hit­ty­mi­nen. Kun tie­dos­taa omat heik­kou­ten­sa, voi teh­dä jo­tain sen eteen, että ke­hit­tyy tai op­pii vir­heis­tä sen si­jaan, että jäi­si tu­leen ma­kaa­maan. Mi­kä­li heik­kous tai on­gel­ma on to­ti­ses­ti ylit­se­pää­se­mä­tön, ku­ten jo­kin fyy­si­nen vam­mai­suus tai lii­kun­ta­ra­joit­tei­suus, on sil­loin kek­sit­tä­vä ta­po­ja elää nii­den kans­sa tai jopa muut­taa ne vah­vuuk­sik­si. Esi­merk­ki­nä täs­tä toi­mi­vat mo­net so­si­aa­li­sen me­di­an si­säl­lön­tuot­ta­jat, jot­ka ovat saa­neet suo­si­o­ta ja jul­ki­suut­ta te­ke­mäl­lä si­säl­töä vam­mois­ta ja ra­joit­teis­taan po­si­tii­vi­ses­sa va­los­sa.

Itse us­kon, että itse­var­muus ja hyvä itse­tun­to kä­ve­le­vät käsi kä­des­sä. Mo­net nuo­ret ko­ke­vat suur­ta epä­var­muut­ta it­ses­tään. Kaik­kien muu­tos­ten myl­ler­tä­es­sä it­se­kin muut­tuu ja kä­si­tys omas­ta it­ses­tään saat­taa hiu­kan hä­vi­tä. Täl­löin myös itse­tun­to usein heik­ke­nee, ja osal­le nuo­ruus voi olla vai­ke­aa ai­kaa kaik­kien eri pai­nei­den val­li­tes­sa. Näi­nä ai­koi­na mo­nel­le syn­tyy pai­nei­den, so­si­aa­li­sen me­di­an ja ka­ve­rien ai­heut­ta­ma­na har­ha­ku­vi­tel­ma, että oman it­sen täy­tyi­si olla täy­del­li­nen. Eri­tyi­ses­ti ulko­näkö­pai­neet ovat so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ja mai­nok­sis­sa pyö­ri­vien mal­li­var­ta­loi­den vuok­si li­sään­ty­neet. Juha Rii­hi­mäki kir­joit­taa uu­ti­ses­saan ”Yl­pe­äs­ti epä­täy­del­li­nen” (hs.fi 28.10.2020) Joo­nas Pe­so­sen nuo­ruu­den ulko­näkö­pai­neis­ta: ”Fy­si­o­te­ra­peut­ti kat­se­li Pe­sos­ta, joka jän­nit­ti bok­se­rit ja­las­sa, ja kas­vat­ti lis­taa: sel­kä­ran­ka mut­kal­la, huo­no ryh­ti, epä­tasa­pai­noi­nen as­kel­lus. Vää­rän­lai­sel­ta tun­tu­va ulko­näkö ei ol­lut enää Pe­so­sen ja pei­li­ku­van vä­li­nen asia. Nyt sen oli ter­veys­alan am­mat­ti­lai­nen­kin vah­vis­ta­nut.” Us­kon, että va­li­tet­ta­van moni löy­tää it­sen­sä Pe­so­sen saap­pais­ta ta­val­la tai toi­sel­la. Esi­mer­kis­sä on kyse itse­tun­non ro­mah­duk­ses­ta ja ka­rus­ta to­tuu­des­ta, jota täy­del­li­syy­des­tä unel­moi­va nuo­ri ei ole vie­lä val­mis koh­taa­maan. 

Moni nuo­ri ei vie­lä osaa ym­mär­tää, ett­ei ke­hon tai it­sen tar­vit­se olla täy­del­li­nen, ja että to­del­li­nen ih­mis­ke­hon kau­neus pii­lee juu­ri sii­nä. Ei­hän nuo­rel­la iäl­lä toi­saal­ta tar­vit­se­kaan vie­lä ym­mär­tää moi­sia elä­män sy­viä vii­sauk­sia, mut­ta ulko­näkö­pai­neis­ta ei hei­dän joka ta­pauk­ses­sa pi­täi­si kär­siä. Oma kan­ta­ni ulko­näkö­a­si­aan on, että jos et ole tyy­ty­väi­nen omaan ke­hoo­si, si­nun täy­tyy olla val­mis te­ke­mään asi­al­le jo­tain. Jos si­nul­la ei kui­ten­kaan ole mo­ti­vaa­ti­o­ta ke­ho­si op­ti­moi­mi­seen, täy­tyy omat puut­teet hy­väk­syä ja elää nii­den kans­sa. Tot­ta kai pa­rem­mas­ta ulko­näös­tä saa aina haa­veil­la, kun­han se ei tuo­ta ah­dis­tus­ta, ka­teut­ta tai tyy­ty­mät­tö­myyt­tä it­seen­sä. 

Täy­del­li­syy­den si­jas­ta jo­kai­sen pi­täi­si ta­voi­tel­la tasa­pai­noa ja ym­mär­rys­tä omaa miel­tä ja ke­hoa koh­taan. Sa­noi­sin, että toi­nen hy­vän itse­tun­non avain­sa­nois­ta on tasa­pai­no. It­ses­tään täy­tyy löy­tää myös ne­ga­tii­vi­set asi­at ja löy­tää kul­tai­nen kes­ki­tie täy­del­li­syy­den ta­voit­te­le­mi­sen ja it­sen­sä ke­hit­tä­mi­sen vä­lis­tä. Tar­koi­tan, että ku­kaan meis­tä ei ole eikä tule ole­maan täy­del­li­nen, mut­ta it­seä voi sil­ti aina pa­ran­taa. Ulko­näös­sä täy­tyy löy­tää tasa­pai­no it­sen­sä ke­hit­tä­mi­sen ja hy­väk­sy­mi­sen vä­lil­tä hy­vän itse­tun­non saa­vut­ta­mi­sek­si. Hyvä em­pa­ti­a­kyky edes­aut­taa itse­tun­toa suu­res­ti. Kun en­sin osaa ym­mär­tää mui­ta, osaa ym­mär­tää myös it­se­ään. On ny­ky­ään jo mel­ko yleis­tä tie­toa, että yl­ti­ö­mäi­nen kilt­teys ei pa­ran­na itse­tun­toa, vaan en­nem­min­kin huo­non­taa. Eli hyvä em­pa­ti­a­kyky kään­tyy it­se­ään vas­taan, jos sitä käyt­tää lii­kaa. Taas täy­tyy löy­tää oma tasa­pai­no mui­den  ja it­sen­sä ar­vos­ta­mi­sen vä­lil­lä ja ve­tää raja. Tämä juu­ri kek­si­mä­ni ”tasa­pai­no­laki” pä­tee suu­rin piir­tein kai­kis­sa itse­tun­toa pa­ran­ta­vien ja huo­non­ta­vien te­ki­jöi­den löy­tä­mi­ses­sä. Hy­vää itse­tun­toa ra­ken­ta­es­sa lop­pu­tu­los koos­tuu siis niin po­si­tii­vi­sis­ta kuin myös ne­ga­tii­vi­sis­ta te­ki­jöis­tä. 

Hyvä itse­tun­to on al­ku­jaan hy­väs­tä kas­va­tuk­ses­ta, vä­lit­tä­vis­tä lä­hei­sis­tä ja lap­suu­den myön­tei­sis­tä ko­ke­muk­sis­ta sekä sit­keyt­tä ke­hit­tä­vis­tä epä­on­nis­tu­mi­sis­ta. Olen huo­man­nut, että itse­tun­to voi kui­ten­kin myös muut­tua ja ke­hit­tyä elä­män myö­tä. Kai­ken muun kes­kel­lä täy­tyy olla it­sel­le tar­peek­si ar­mol­li­nen ja myö­tä­tun­toi­nen. Sa­maan ai­kaan täy­tyy kui­ten­kin osa­ta pi­tää tar­peek­si ko­vaa ku­ria it­sel­leen, jot­ta saa teh­tyä esi­mer­kik­si pa­kol­li­set työt. Ku­vit­te­len, että mi­kä­li räs­tis­sä ole­via hom­mia ei saa kos­kaan teh­tyä, ru­pe­aa ih­mi­nen tun­te­maan it­sen­sä lais­kak­si ja saa­mat­to­mak­si. Tämä taas joh­taa huo­noon itse­tun­toon. Hy­väl­lä ku­ril­la myös voi on­nis­tua omis­sa ta­voit­teis­sa ja teh­dä saa­vu­tuk­sia. Täl­lai­set ko­ke­muk­set edes­aut­ta­vat hy­vän itse­tun­non ke­hit­ty­mis­tä ja li­sää­vät itse­var­muut­ta. Itse­tun­to ke­hit­tyy ja kas­vaa mu­ka­na­si, jo­ten se on elä­män mit­tai­nen tie. 

Hy­vän itse­tun­non saa­vut­ta­mi­nen ei ole kai­kil­le kui­ten­kaan it­ses­tään­sel­vyys. Omas­ta mie­les­tä­ni kyse on ke­hi­tyk­sen, ym­mär­tä­mi­sen, hy­väk­sy­mi­sen ja tasa­pai­non li­säk­si kiin­ni myös omas­ta ai­voi­tuk­ses­ta. Ne­ga­tii­vi­nen ajat­te­lu­mal­li ”en pys­ty tä­hän” on mas­sii­vi­nen itse­tun­toa hei­ken­tä­vä te­ki­jä. Sen si­jaan täy­tyi­si aja­tel­la po­si­tii­vi­ses­ti elä­män kai­kis­sa ti­lan­teis­sa ym­pä­röi­väs­tä var­jos­ta huo­li­mat­ta. Tot­ta kai vä­lil­lä saa ja pi­tää olla su­rul­li­nen, sil­lä se on osa ih­mi­syyt­tä. Mut­ta hy­väs­tä itse­tun­nos­ta vies­tii se, ett­ei­vät isot ei­vät­kä pie­net epä­on­nis­tu­mi­set ai­heu­ta pin­taa sy­vem­piä haa­vo­ja.  

Hyvä itse­tun­to on jo­kai­sen ta­voi­tel­ta­va asia ja yksi suu­rim­pia voit­to­ja elä­mäs­sä. Sen saa­vut­ta­mi­seen on pit­kä mat­ka, jol­la vaa­di­taan sy­vää ym­mär­rys­tä omaan si­sim­pään­sä. Mat­kan suh­teen ei saa kui­ten­kaan olla it­sel­leen lii­an an­ka­ra, vaan pi­tää löy­tää tasa­pai­no elä­män moni­mut­kai­sen ku­dok­sen vä­lis­tä. Sa­moin kuin omat fyy­si­set myös psyyk­ki­set epä­koh­dat on hyvä löy­tää ja yrit­tää sen myö­tä ke­hit­tyä. Mat­kal­la täy­tyy muis­taa, että täy­del­li­syyt­tä ei voi kos­kaan saa­vut­taa ja se täy­tyy hy­väk­syä. Sen ja pal­jon muu­ta kui­ten­kin op­pii vas­ta mat­kan var­rel­la, joka vie läpi elä­män.

Opis­ke­li­ja 24A

Yhes­sä - Sii­lin­jär­ven lu­kio 12/20241.12.2024