Nuorten ahdistusta ei ole vaikea ymmärtää
"Sosiaalinen media ja ulkonäköpaineet lisäävät osaltaan nuorten ahdistusta, mutta niistä on tullut myös muutoksen välineitä, joiden avulla voidaan normalisoida yksilöllisyyttä ja lisätä realismia elämään", pohtii ensimmäisen vuoden opiskelija nuorten ahdistuksen syitä perkaavassa esseessään.
Nuorten ahdistus on kasvanut vuosi vuodelta, minkä huomaa mielenterveyskyselyistä ja yleisesti uutisista. Kaikkiahan meitä joskus ahdistaa ja se on enemmän kuin normaalia. Ahdistus kuuluu elämään, mutta on tärkeää ymmärtää, mistä saa iloa vastapainoksi huonoille hetkille. Minulle esimerkiksi iloa tuovat urheilu ja tietysti ystävät. Mielestäni kaikkien on välillä hyvä pohtia, onko omassa elämässä tarpeeksi iloa tuovia asioita.
Ahdistusta aiheuttavat suurissa määrin ulkonäköpaineet, mutta mikä siihen johtaa? Muistan, kuinka lapsena en välittänyt melkein mistään. En välittänyt käyttämistäni vaatteista saatikka sitten kampauksesta. Tuntuu siltä, että lapsuus oli elämäni parasta aikaa, vaikka vasta 16-vuotias olenkin. Nykyään omasta ulkonäöstä yrittää koko ajan tehdä paremman, mutta silti se ahdistaa päivittäin. Juha Riihimäen artikkelissa “Ylpeästi epätäydellinen” (hs.fi 28.10.2020) Joonas Pesonen kertoo, kuinka 13 vuoden iässä tuntui siltä kuin hänen kehonsa olisi ollut viallinen. Juuri tuossa iässä alkaa murrosikä monilla lapsilla ja samalla on tietysti erilaisia kehoja. Teini-ikäiset lapset ovat suurin ryhmä kiusaamisen suhteen, sillä lapset kehittyvät eri tahtia ja testaavat rajojansa sekä kotona että koulussa. Kiusaaminen tai pieni kommentointi voi jättää isot arvet, kuten myös Pesonen sanoo teini-iässä kokemastaan fysioterapeutin kommentoinnista. Tällaiset kokemukset ja vertailu muihin vaikuttavat suuresti ahdistuksen lisääntymiseen nuorilla. Nykyään kiusaaminen on kuitenkin vielä suuremmassa osassa, koska sosiaalinen media on olemassa.
Sosiaalisen median vaikutus ahdistukseen on näkyvissä ja tiedossa koko Suomessa ja maailmassa. Somen kautta näkee paljon tapahtumia, joiden vuoksi saattaa tulla olo, että jää kaikesta paitsi. Kuten jo aikaisemmin sanoin, myös ulkonäköpaineita tulee somesta todella paljon. Videoissa kuvataan treenattuja kehoja ja meikattuja naamoja, mikä ei ole todellisuutta. On siis helppo ymmärtää, että ulkonäköpaineita tulee ja ahdistus lisääntyy. Jotkut esimerkiksi eduskunnassa ovat ehdottaneet käyttöikien nostamista somealustoilla, mikä on vakava muutos, jos se edes toimisi. Itse en usko tämän auttavan pätkän vertaa. Samalla sosiaalinen media on myös mahtava oppimisen lähde ja auttaa nuoria kehittymään IT-taidoissa.
Nykyään onneksi on myös paljon somevaikuttajia, jotka näyttävät todellista kuvaa itsestään ja normalisoivat esimerkiksi kaikenlaisia kehoja. Pesonen on myös varmasti yksi heistä, sillä hän on kertonut esimerkiksi käynneistään uimahallilla. Pesonen käy välillä uimahalleissa, jotta tajuaa todellisuuden ja kehojen yksilöllisyyden. Myös muotibrändit, kuten CalvinKlein, ovat liittyneet mukaan normalisointiin. Heillä osa malleista on niin sanottuja pluskokoisia malleja, jotka kävelevät runwaylla samalla tavalla, kuin muutkin mallit. Tämä on omasta mielestäni mahtava tapa lisätä todellisuutta ja samalla vähentää ahdistusta ulkonäköön liittyen.
Ahdistuksesta puhuttaessa myös tulevaisuuden ammatti ja koulutus tulevat mukaan. Jossain vaiheessa aikuiset alkavat kyselemään, mitä aiot tehdä isona. Nykyään vastaan, että en kyllä tiedä. Lapsena kysymys ei minua huolettanut ja vastasin, että käyn ensin kaikki mahdolliset koulut. Jälkeenpäin ajateltuna se oli kyllä hyvä idea, mutta todellisuus on eri asia. Teini-iässä alkaa tajuamaan kysymyksen vakavuuden, sillä minäkin olen jo lukiossa, jonka jälkeen pitäisi alkaa jatko-opiskelemaan ammattia varten. Rehellisesti se ahdistaa hieman, koska työ on todella iso osa elämää. Parempi on kuitenkin olla tietämättä omaa kutsumustaan johonkin ammattiin nuoressa iässä. Kun ei tiedä vielä mitä ammattia haluat harjoittaa, ei myöskään väkisin opiskele sellaisia opintoja tai kouluja, joita et välttämättä vapaasta tahdosta kävisi. Tätä ajatusta olen kuullut opettajilta monia kertoja, mikä auttaa kyllä hieman. Silti mietin aina, että miten minun pitäisi ikinä tietää, mitä ammattia haluaisin harjoittaa?
On hyvä ja todella tärkeää pysähtyä miettimään, kuinka tärkeää on löytää iloa ja tasapainoa elämän paineiden ja erityisesti ahdistuksen vastapainoksi. Ahdistus ulkonäöstä, tulevaisuudesta ja sosiaalisen median luomista vertailukulttuureista on nuorten keskuudessa valitettavan yleistä, mutta yleinen tietämys näistä haasteista on kasvanut, ja yhä useampi ymmärtää oman hyvinvointinsa tärkeyden. Sosiaalinen media ja ulkonäköpaineet tuovat mukanaan omat vaikeutensa, mutta niistä on tullut myös muutoksen välineitä, joiden avulla voidaan normalisoida yksilöllisyyttä ja lisätä realismia elämään. Esimerkiksi Pesosen kaltaiset somevaikuttajat sekä muotibrändit, jotka esittelevät kaikenlaisia kehoja, voivat auttaa nuoria näkemään, ettei täydellisyys ole hyvinvoinnin mittari. Olemme siis kaikki matkalla kohti omaa hyvinvointiamme, askel kerrallaan.
Opiskelija 24B
