Nuorten ahdistusta ei ole vaikea ymmärtää

"Sosiaalinen media ja ulkonäköpaineet lisäävät osaltaan nuorten ahdistusta, mutta niistä on tullut myös muutoksen välineitä, joiden avulla voidaan normalisoida yksilöllisyyttä ja lisätä realismia elämään", pohtii ensimmäisen vuoden opiskelija nuorten ahdistuksen syitä perkaavassa esseessään.

Nuor­ten ah­dis­tus on kas­va­nut vuo­si vuo­del­ta, min­kä huo­maa mie­len­ter­veys­ky­se­lyis­tä ja ylei­ses­ti uu­ti­sis­ta. Kaik­ki­a­han mei­tä jos­kus ah­dis­taa ja se on enem­män kuin nor­maa­lia. Ah­dis­tus kuu­luu elä­mään, mut­ta on tär­ke­ää ym­mär­tää, mis­tä saa iloa vas­ta­pai­nok­si huo­noil­le het­kil­le. Mi­nul­le esi­mer­kik­si iloa tuo­vat ur­hei­lu ja tie­tys­ti ys­tä­vät. Mie­les­tä­ni kaik­kien on vä­lil­lä hyvä poh­tia, onko omas­sa elä­mäs­sä tar­peek­si iloa tuo­via asi­oi­ta.

Ah­dis­tus­ta ai­heut­ta­vat suu­ris­sa mää­rin ulko­näkö­pai­neet, mut­ta mikä sii­hen joh­taa? Muis­tan, kuin­ka lap­se­na en vä­lit­tä­nyt mel­kein mis­tään. En vä­lit­tä­nyt käyt­tä­mis­tä­ni vaat­teis­ta saa­tik­ka sit­ten kam­pauk­ses­ta. Tun­tuu sil­tä, että lap­suus oli elä­mä­ni pa­ras­ta ai­kaa, vaik­ka vas­ta 16-vuo­ti­as olen­kin. Ny­ky­ään omas­ta ulko­näös­tä yrit­tää koko ajan teh­dä pa­rem­man, mut­ta sil­ti se ah­dis­taa päi­vit­täin. Juha Rii­hi­mäen ar­tik­ke­lis­sa “Yl­pe­äs­ti epä­täy­del­li­nen” (hs.fi 28.10.2020) Joo­nas Pe­so­nen ker­too, kuin­ka 13 vuo­den iäs­sä tun­tui sil­tä kuin hä­nen ke­hon­sa oli­si ol­lut vi­al­li­nen. Juu­ri tuos­sa iäs­sä al­kaa mur­ros­ikä mo­nil­la lap­sil­la ja sa­mal­la on tie­tys­ti eri­lai­sia ke­ho­ja. Tei­ni-ikäi­set lap­set ovat suu­rin ryh­mä kiu­saa­mi­sen suh­teen, sil­lä lap­set ke­hit­ty­vät eri tah­tia ja tes­taa­vat ra­jo­jan­sa sekä ko­to­na että kou­lus­sa. Kiu­saa­mi­nen tai pie­ni kom­men­toin­ti voi jät­tää isot ar­vet, ku­ten myös Pe­so­nen sa­noo tei­ni-iäs­sä ko­ke­mas­taan fy­si­o­te­ra­peu­tin kom­men­toin­nis­ta. Täl­lai­set ko­ke­muk­set ja ver­tai­lu mui­hin vai­kut­ta­vat suu­res­ti ah­dis­tuk­sen li­sään­ty­mi­seen nuo­ril­la. Ny­ky­ään kiu­saa­mi­nen on kui­ten­kin vie­lä suu­rem­mas­sa osas­sa, kos­ka so­si­aa­li­nen me­dia on ole­mas­sa.

So­si­aa­li­sen me­di­an vai­ku­tus ah­dis­tuk­seen on nä­ky­vis­sä ja tie­dos­sa koko Suo­mes­sa ja maa­il­mas­sa. So­men kaut­ta nä­kee pal­jon ta­pah­tu­mia, joi­den vuok­si saat­taa tul­la olo, että jää kai­kes­ta pait­si. Ku­ten jo ai­kai­sem­min sa­noin, myös ulko­näkö­pai­nei­ta tu­lee so­mes­ta to­del­la pal­jon. Vi­de­ois­sa ku­va­taan tree­nat­tu­ja ke­ho­ja ja mei­kat­tu­ja naa­mo­ja, mikä ei ole to­del­li­suut­ta. On siis help­po ym­mär­tää, että ulko­näkö­pai­nei­ta tu­lee ja ah­dis­tus li­sään­tyy. Jot­kut esi­mer­kik­si edus­kun­nas­sa ovat eh­dot­ta­neet käyt­tö­i­kien nos­ta­mis­ta so­me­a­lus­toil­la, mikä on va­ka­va muu­tos, jos se edes toi­mi­si. Itse en usko tä­män aut­ta­van pät­kän ver­taa. Sa­mal­la so­si­aa­li­nen me­dia on myös mah­ta­va op­pi­mi­sen läh­de ja aut­taa nuo­ria ke­hit­ty­mään IT-tai­dois­sa.

Ny­ky­ään on­nek­si on myös pal­jon so­me­vai­kut­ta­jia, jot­ka näyt­tä­vät to­del­lis­ta ku­vaa it­ses­tään ja nor­ma­li­soi­vat esi­mer­kik­si kai­ken­lai­sia ke­ho­ja. Pe­so­nen on myös var­mas­ti yksi heis­tä, sil­lä hän on ker­to­nut esi­mer­kik­si käyn­neis­tään uima­hal­lil­la. Pe­so­nen käy vä­lil­lä uima­hal­leis­sa, jot­ta ta­ju­aa to­del­li­suu­den ja ke­ho­jen yk­si­löl­li­syy­den. Myös muo­ti­brän­dit, ku­ten Cal­vinK­lein, ovat liit­ty­neet mu­kaan nor­ma­li­soin­tiin. Heil­lä osa mal­leis­ta on niin sa­not­tu­ja plus­ko­koi­sia mal­le­ja, jot­ka kä­ve­le­vät run­wayl­la sa­mal­la ta­val­la, kuin muut­kin mal­lit. Tämä on omas­ta mie­les­tä­ni mah­ta­va tapa li­sä­tä to­del­li­suut­ta ja sa­mal­la vä­hen­tää ah­dis­tus­ta ulko­nä­köön liit­ty­en. 

Ah­dis­tuk­ses­ta pu­hut­ta­es­sa myös tu­le­vai­suu­den am­mat­ti ja kou­lu­tus tu­le­vat mu­kaan. Jos­sain vai­hees­sa ai­kui­set al­ka­vat ky­se­le­mään, mitä aiot teh­dä iso­na. Ny­ky­ään vas­taan, että en kyl­lä tie­dä. Lap­se­na ky­sy­mys ei mi­nua huo­let­ta­nut ja vas­ta­sin, että käyn en­sin kaik­ki mah­dol­li­set kou­lut. Jäl­keen­päin aja­tel­tu­na se oli kyl­lä hyvä idea, mut­ta to­del­li­suus on eri asia. Tei­ni-iäs­sä al­kaa ta­ju­a­maan ky­sy­myk­sen va­ka­vuu­den, sil­lä mi­nä­kin olen jo lu­ki­os­sa, jon­ka jäl­keen pi­täi­si al­kaa jat­ko-opis­ke­le­maan am­mat­tia var­ten. Re­hel­li­ses­ti se ah­dis­taa hie­man, kos­ka työ on to­del­la iso osa elä­mää. Pa­rem­pi on kui­ten­kin olla tie­tä­mät­tä omaa kut­su­mus­taan jo­hon­kin am­mat­tiin nuo­res­sa iäs­sä. Kun ei tie­dä vie­lä mitä am­mat­tia ha­lu­at har­joit­taa, ei myös­kään vä­ki­sin opis­ke­le sel­lai­sia opin­to­ja tai kou­lu­ja, joi­ta et vält­tä­mät­tä va­paas­ta tah­dos­ta kä­vi­si. Tätä aja­tus­ta olen kuul­lut opet­ta­jil­ta mo­nia ker­to­ja, mikä aut­taa kyl­lä hie­man. Sil­ti mie­tin aina, että mi­ten mi­nun pi­täi­si iki­nä tie­tää, mitä am­mat­tia ha­lu­ai­sin har­joit­taa? 

On hyvä ja to­del­la tär­ke­ää py­säh­tyä miet­ti­mään, kuin­ka tär­ke­ää on löy­tää iloa ja tasa­pai­noa elä­män pai­nei­den ja eri­tyi­ses­ti ah­dis­tuk­sen vas­ta­pai­nok­si. Ah­dis­tus ulko­näös­tä, tu­le­vai­suu­des­ta ja so­si­aa­li­sen me­di­an luo­mis­ta ver­tai­lu­kult­tuu­reis­ta on nuor­ten kes­kuu­des­sa va­li­tet­ta­van yleis­tä, mut­ta ylei­nen tie­tä­mys näis­tä haas­teis­ta on kas­va­nut, ja yhä use­am­pi ym­mär­tää oman hy­vin­voin­tin­sa tär­key­den. So­si­aa­li­nen me­dia ja ulko­näkö­pai­neet tuo­vat mu­ka­naan omat vai­keu­ten­sa, mut­ta niis­tä on tul­lut myös muu­tok­sen vä­li­nei­tä, joi­den avul­la voi­daan nor­ma­li­soi­da yk­si­löl­li­syyt­tä ja li­sä­tä re­a­lis­mia elä­mään. Esi­mer­kik­si Pe­so­sen kal­tai­set so­me­vai­kut­ta­jat sekä muo­ti­brän­dit, jot­ka esit­te­le­vät kai­ken­lai­sia ke­ho­ja, voi­vat aut­taa nuo­ria nä­ke­mään, ett­ei täy­del­li­syys ole hy­vin­voin­nin mit­ta­ri. Olem­me siis kaik­ki mat­kal­la koh­ti omaa hy­vin­voin­ti­amme, as­kel ker­ral­laan. 

Opis­ke­li­ja 24B

Yhes­sä - Sii­lin­jär­ven lu­kio 12/20241.12.2024