Kotikasvatus ei kasvata nuoria kestämään työelämässä
"Nykyään lapsille ja nuorille tehdään asiat liian helpoiksi", painottaa ensimmäisen vuoden opiskelija esseessään.
Nykyään yhteiskunnan toimintaan ja työelämään tulee mukaan enemmän vapaamman ja helpomman kasvatuksen kokeneita lapsia – oliko ennen myös kotikasvatus parempaa? Kotikasvatus tarkoittaa sitä, kuinka lasta ohjataan ja neuvotaan kotona, ja kuinka hänelle opetetaan säännöt ja toimintatavat työelämää ja aikuisuutta varten. Se, kuinka lapsi kasvatetaan kotona, vaikuttaa hänen tekoihinsa ja tapoihinsa koko loppuelämän ajan.
Kun olen jutellut vanhempien ihmisten, kuten isovanhempien kanssa, on selvää, että ajat heidän nuoruudessaan ovat olleet erilaiset kuin nykyään. Elämä ja arki kotona on ollut erilaista, ja kasvatusmenetelmät ovat myös muuttuneet huomattavasti. Voi olla, että muutos on jossain määrin positiivinen, kun esimerkiksi väkivaltaisesta rankaisemisesta on luovuttu. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jossain asioissa on saatettu mennä huonompaan suuntaan. Nuorten arjen hallinnan ja vuorokausirytmin haasteista kertoo esimerkiksi se, ettei aamupalaa syödä. Lisäksi esimerkiksi vaatimukset kotitöiden tekemisestä ovat vähentyneet ja lomien aikana lapsia ei käsketä kesätöihin, jolloin oman kodin hoitamisessa voi olla vaikeuksia, ja työssä pärjäämistä ei ole päässyt harjoittelemaan. Pettymysten sietokyky on nuorilla aiempaa heikompaa ja keinoja selvitä vastoinkäymisistä ei ole. Nämä kaikki taidot ovat työelämän kannalta tärkeitä asioita.
Muutaman vuoden takaisessa kouluterveyskyselyssä (Nuorten arki- kouluterveyskysely 2019. Lilli Hedman ja Satu Helakorpi. Julkari.fi 10.3.2020) kerrotaan, että yli 50 prosenttia ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista nuorista ei syö aamupalaa joka aamu. Tämä tieto on mielestäni todella huolestuttava. Vaikka lukiolaiset syövät aamupalan hieman todennäköisemmin, heistäkin vain noin kaksi kolmasosaa syö aamiaisen jokaisena arkiaamuna. Tätä voi osittain selittää sillä, että jotkut toisen asteen opiskelijoista eivät enää asu kotona, jolloin kukaan ei vahdi heidän tekemisiään. Kuitenkin peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaistakaan aamupalaa ei syö päivittäin 42 prosenttia vastaajista, vaikka heistä suurin osa varmastikin asuu vielä kotona. Mielestäni aamupalan syönti on yksi vastuullisuuden osa-alue ja merkki arjen hallinnasta – huolehtimalla säännöllisestä ateriarytmistä nuori osoittaa kykyä olla vastuullinen.
Kun olin alakoulussa, vanhemmat opettivat, että joka aamu syödään aamupuuro. Nyt kun opiskelen muualla, olen iloinen, että osaan olla vastuullinen ja käydä syömässä. Ilman aamupalaa ei jaksa tehdä tehokkaasti töitä. THL:n kyselyssä selvisi myös, että nuoret liikkuvat ja nukkuvat liian vähän suosituksiin nähden. Mielestäni kotona tulisi opettaa ottamaan vastuu omasta hyvinvoinnista. Tämä opettaa vastuullisuutta, joka on tärkeää myös työelämässä.
Nuoria ei myöskään enää velvoiteta kesätöihin entiseen tapaan. Ennen oli selvää, että yläkoulu- ja opiskeluikäisten tulisi käydä töissä useamman viikon ajan kesälomalla. Edellisellä vuosituhannella, esimerkiksi isovanhempiemme nuoruusaikoina, Suomessa oli niin paljon pieniä tiloja, että lähes jokaisesta suvusta löytyi joku maatilallinen. Siihen aikaan, jos ei muualla ollut kesätöitä, käytiin vähintään auttamassa heinänteossa. Tämä opetti nuorille ahkeruutta, jota tarvitaan työelämässä. Työskentely sukulaisen tai muun tutun tilalla oli nuorelle turvallinen paikka oppia työelämää. Sukulaisilta oli helpompi kysyä neuvoja kuin tuntemattomilta. Sukulaiset uskalsivat myös antaa palautetta ja kehitysehdotuksia, jolloin nuoret oppivat vastaanottamaan palautetta.
Kun kaupunkilaisperheillä nykyään ei ole yhteyttä maatiloille sukulaisuuden kautta, ei tällaista työmahdollisuutta monellakaan nuorella enää ole, ja kesätyöpaikkoja tulee etsiä ulkopuolisista yrityksistä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä harvempi lapsi tai nuori löytää kesätyön vanhempiensa kautta, ja joutuu itse aktiivisemmin hakemaan kesätöitä. Kaikkien vanhemmat eivät motivoi lapsiaan kesätöihin, ja tämä on yksi osoitus siitä, että nuorilta vaaditaan liian vähän.
Olen vahvasti sitä mieltä, että loman aikana jokaisen tulisi käydä kesätöissä, ja vanhempien pitäisi edelleen patistaa nuoria kesätöihin. Vaikka nuorta ei kiinnostaisi hakea kesätöitä, ei kannattaisi lannistua, vaan sitkeästi ohjata nuorta hakemaan töitä, koska niistä saa todella arvokasta kokemusta. Sohvi Pesonen, Aliisa Putkonen ja Inka Nyström kertovat Riina Kasurisen kirjoittamassa artikkelissa Kenen tehtävä on perehdyttää nuoret työelämään? – Asiantuntijan mielestä työnantajan: ”Siltä tasolta lähdetään, miltä täytyy” (Yle.fi 6.7.2022), että työharjoittelut ja kesätyöt ovat opettaneet, mitä työelämä on ja millaista on tehdä töitä. Mielestäni kesätyöt ovatkin paras keino valmistautua tulevaisuuden työelämään. Jos kuitenkin käy niin, että lapsi ei saa kesätöitä, on työelämätaitojen opetteleminen silti todella tärkeää. Tällöin vanhempien vastuu lapsen neuvomisesta korostuu. Ylen artikkelissa opettaja Niina Liukkonen kertoo, että oikea asenne työelämään syntyy jo ennen toisen asteen koulutusta. Jos vanhempia ei kiinnosta opettaa lapselle työelämän asioita, voi tilanteen korjaaminen koulussa olla Liukkosen mukaan hyvin vaikeaa.
Työelämässä jokainen kokee pettymyksiä. Kukaan ei ole täydellinen ja siksi epäonnistumisia tapahtuu. Niihin pitää kuitenkin tottua ja on tärkeää, että niistä pääsee nopeasti yli. Psykologi ja tietokirjailija Keijo Tahkokallio kertoo Pauliina Jaakkolan kirjoittamassa artikkelissa Teini-ikäisen kyky kestää pettymyksiä määrittää koko loppuelämää: ”Kun se on kunnossa, vanhemmat ovat tehneet sen, mikä vanhemmuuteen kuuluu” (Yle.fi 26.4.2019), että nuoret tulisi pienestä pitäen totuttaa pettymyksiin ja vastoinkäymisiin. Kun totuttamisen aloittaa nuorena, oppii lapsi sietämään koulussa ja työelämässä tapahtuvia pettymyksiä. Tahkokallion mukaan vanhemmat yhä useammin tasoittavat lapsen tietä ja tämä tekee lopulta huonoa lapselle.
Olen Tahkokallion kanssa samaa mieltä. Nykyään lapsille ja nuorille tehdään asiat liian helpoiksi ja virheille etsitään syyllisiä muualta, jotta lapsi ei kokisi vastoinkäymisiä. Tämä on todella huono tapa toimia, koska työelämässä vastoinkäymisiä tulee ja silloin eivät ole vanhemmat enää pehmittämässä tilannetta. Tahkokallio toteaa, että nykyään masennutaan todella pienistä ja normaaleista arjen vastoinkäymisistä. Kuitenkin jos kokee ensimmäiset vastoinkäymiset vasta teini-iässä, tuntuvat ne monelle todella suurilta. Sanoisin, että kotikasvatuksessa on tärkeää kasvattaa lapsi pettymysten maailmaan. Vaikka se voi tuntua julmalta, pitää muistaa, että työelämä ja aikuisuus on täynnä haasteita.
Loppuun voikin todeta, että kotikasvatus on vuosikymmenten aikana muuttunut todella paljon, kuten koko yhteiskunta ja työelämä. Moni asia kasvatuksessa tehdään nykyään paremmin kuin ennen. Kuitenkin on asioita, joissa on mielestäni otettu takapakkia: kasvatuksen kuri on vähentynyt ja asioita tehdään liikaa lasten puolesta. Useimmat muuttavat pois kotoa alle 20 vuoden iässä. Jos ihminen elää 80-vuotiaaksi, asuu lapsi vanhempiensa kanssa vain 25 prosenttia elämästään. Olen sitä mieltä, että vanhempien tärkein tehtävä on varustaa lapsi omillaan elämiseen, josta 75 prosenttia elämästä koostuu. Työelämä on ihmisen suurin ja eniten aikaa vievä suoritus. Vanhempien tehtävä on antaa tähän suoritukseen hyvät eväät.
Opiskelija AI24

